Mobilitási programok

Erasmus: 1 vagy 2 szemesztert Európa különböző országaiban lehet tölteni, az ingyenes oktatás mellett ösztöndíj segíti a diákokat.(Az ösztöndíj mértéke függ az országtól) Pályázni az őszi és tavaszi félévben lehet a neptun segítségével. Ez az egyik legnépszerűbb mobilitási program, ami már több mint 9 millió hallgató mobilitását segítette elő, hiszen ez az egyik legnépszerűbb mobilitási lehetőség. https://www.elte.hu/erasmus

Erasmus+Internship: szakmaigyakorlatot külföldön lehet teljesíteni (2-2 hónap, ezt bármikor lehet pályázni, a partner intézményt magán úton kell felkeresni, erre nagy segítség az erasmusintern.org honlap.) Ez a lehetőség diploma szerzést vagy abszolválást követő egy éven belül is teljesíthető. https://www.elte.hu/erasmus/szakmai-gyakorlat

CEEPUS (Central European Exchange Program for University Studies): 15 közép-európai országban vannak partner intézmények ahova mint diákok mint tanárok eltölthetnek egy félévet. A partner intézményekben az oktatás teljesen díjmentes. Szinten egy évben kétszer lehet pályázni a CEEPUS holnapján. https://www.elte.hu/ceepus

A CEEPUS-ösztöndíj a külföldi támogatások kiegészítésére szolgál. A program célja, hogy a felsőoktatás területén együttműködő partner intézmények között lehetővé tegye hallgatói és oktatói mobilitások lebonyolítását, speciális kurzusok, valamint hallgatói kirándulások szervezését, támogassa hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását a térségben, ezzel elősegítve Közép-Európa stratégiai szerepének erősödését. Bővebb információkat a CEEPUS-ról ezen az oldalon találsz.

Campus Mundi

A Campus Mundi program célja a felsőoktatás minőségének javítása, különös tekintettel a foglalkoztathatóságra, valamint a magyarországi felsőoktatási intézmények nemzetközi szerepének, elismertségének növelése. A projekt egyrészt a nemzetközi hallgatói mobilitás elősegítését, másrészt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóvonzó képességének támogatását szolgálja. A program keretében részt vehetsz külföldi tanulmányúton, részképzésen és szakmai gyakorlaton is – bővebb információkat ezen a linken olvashatsz.

DAAD

A DAAD a németországi felsőoktatási hallgatói mobilitással foglalkozó szervezet, amely német nyelvtanfolyamokkal és csereprogramokkal foglalkozik. Az ösztöndíj keretében 3-4 hetet tölthetnek el a sikeres pályázók egy németországi egyetemen vagy főiskolán. Alapképzésen résztvevő (BA/BSc) hallgatók másodévtől pályázhatnak, mesterképzéses (MA/MSc) hallgatók a mesterképzés 1. évében nyújthatnak be pályázatot. A pályázás a DAAD portálján keresztül történik, amelyet itt érsz el.

Fulbright

A Fulbright – amely a legnépszerűbb amerikai mobilitási program – egy tanévre kínál posztgraduális hallgatói, oktatói és kutatói ösztöndíjakat az Amerikai Egyesült Államokba. A csereprogram autonóm módon a kétoldalú államközi egyezmény alapján működik, egy nyitott pályázati rendszerrel. A pályázat elsősorban azoknak ajánlott, akik az Egyesült Államokban szeretnének oktatni, kutatni vagy tanulmányokat folytatni, akár tudományos, akár művészeti területeken, és később akadémiai pályára kívánnak állni. További információkat itt és itt olvashatsz.

Summer University: Rövidebb ideig tartó (2-8 hetes) mobilitási lehetőség partner intézményekkel. Aktuális lehetőségekről honlapon lehet tájékozódni. https://www.elte.hu/en/outgoing-mobility/current-calls

HAESF

A HAESF program 6 hónapos gyakorlati lehetőségeket kínál amerikai cégeknél, illetve non-profit szervezeteknél, a jelentkezők teljes anyagi támogatása mellett, melynek felső határa 30 000 USD/év. A program másik része, szintén 25 000 USD/félév összeggel olyan magyar állampolgárokat támogat, akik az USA egyetemein folytatnak tanulmányokat. Ezen összeg általánosa fedezi a kinti tandíjat, valamint a repülőjegyet Magyarország – USA távolságon, a közlekedést és az egészségbiztosítást. A sikeres pályázók a szakterületükhöz kapcsolódóan vehetnek részt szakmai gyakorlaton, mely a szakmai és egyéni fejlődésüket lendíti előre. Emellett a fejleszthetik vezetői készségeiket és interkulturális kommunikációs képességeiket, illetve tökéletesíthetik angol nyelvtudásukat is. Bővebb információkért keresd fel ezt az oldalt.

CCUSA

A CCUSA Magyarország már több, mint 30 éve foglalkoztat diákokat és hallgatókat nyári táborokban az Egyesült Államok és Kanada egész területén. A hallgatók olyan akkreditált táborokban tölthetnek el kb. két hónapot, ahol nem csak megismerkedhetnek az amerikai multikulturális életmóddal, de életre szóló kapcsolatokat is köthetnek a világ legkülönbözőbb pontjáról érkező többi táboroztatóval. A CCUSA segítségével kiutazók J1-es vízumot kapnak a kint tartózkodás idejére, szállást és teljes ellátást, baleset- és betegségbiztosítást a külföldi tartózkodási időtartamára, valamint a retúr repülőjegyet is a nyári munka honorációja mellett.

A táboroztatás mellett azonban a CCUSA másik fő tevékenysége a a hallgatók szakterületének megfelelő szakmai gyakorlat biztosítása az Amerikai Egyesült Államokban. A program keretében olyan amerikai vezető vállalatoknál tölthetnek el 6-18 hónap közötti időt a pályázó hallgatók, mely a szakmai fejlődésüket nagyban elősegíti. A szervezők főleg a pénzügyi, menedzsment és kereskedelmi tanulmányokat folytató hallgatókat várják. A CCUSA programjairól itt tudhatsz meg többet.

Camp Leaders

A Camp Leaders csapata 2007 óta szervez foglalkoztat hallgatókat nyári táborokban az Amerikai Egyesült Államokban. A Camp Leaders programjának keretében a kiutazók J1-es vízumot kapnak a kint tartózkodás idejére, és a legtöbb kiadást a táboroztató szervezet fedezi. A regisztrációt egy magyar, majd egy angol nyelvű online interjú követi, mely során felmérik jelentkező szakmai és kommunikációs készségeit. Részletekért keresd fel ezt az oldalt.

Institutional bilateral agreements: Az Elte partner intézményeibe egy vagy két szemesztert lehet eltölteni. Ez nem Európa specifikus igy a világ bármely területére el lehet jutni. Az oktatásért nem kell fizetni, de más juttatást nem tartalmaz ez a lehetőség. Sikeres felvétel után ösztöndíjért lehet pályázni a Campus Mundi Scolaship-re.https://www.elte.hu/en/outgoing-mobility/partner-university

CharmEU: (Challenge-driven, Accessible, Research-based, Mobile European University) Ez egy olyan mobilitási program ami jelenleg 9 európai egyetem között valósul meg es a hallgatóknak lehetőségük van különböző projekten reszt venni amiknek a célja az Európai értékek erősítése, a Green Dealhez való igazodás es a fenntartható fejlesztés népszerűsítése.